Hoppa till innehåll

RECENSIONER FRÅN KUNDER

Västerportskolan
Josefines professionella bemötande och stora kompetens gjorde att vi på Västerportskolan utvecklade vår hälsosatsning till en ny nivå. Josefine är sprudlande som person och hennes engagemang smittar av sig. Enormt duktig på att hitta lösningar på utmaningar. Rekommenderar henne starkt, tveka inte att anlita henne!

Johan Larsson
Biträdande rektor
Svenska Kyrkan
Jag och min kollega Daniella har gått en hälsoinspiratörsutbildnig under ledning av Josefine Jönsson. Josefine är en otroligt duktig utbildare, hon är pedagogisk och otroligt kunnig inom sitt område! Tack för en mycket bra utbildning som genererat mycket inspiration som vi tar med oss in i vårt dagliga arbete.

Miranda Herrlin
Vård och omsorgsförvaltningen
Stort tack för förra veckan! Jag känner mig så glad att du höll utbildningen för oss. Du är en jätteinspirerande föreläsare, och har fått igång tankarna hos oss. Dina föreläsningar börjar redan ge ringar på vattnet och alla jag pratat med är jättenöjda.

Lotta Taramanidis
Enhets chef
Remiersdals äldreboende
Tack för de bra och givande föreläsningarna som du hade för min personal!! Jag tyckte att det var jättebra, jag har fått mycket positiv respons särskilt från den första dagen men även den andra! Ser fram emot att vi ses igen.

Eva Norborg
Verksamhets chef
Humana - Partnergruppen Norra Vram
Josefine är en väldigt kompetent föreläsare med mycket kunskap och flexibilitet. Har förmågan att anpassa nivån på föreläsningen vilket gör att budskapet lätt uppfattas av åhöraren.

Lise-Lotte Jönsson
Verksamhets chef
Toftängen äldreboende
Tack för för en mycket givande och bra föreläsning. Du är en bra föreläsare och jag tror att personalen tog in det du sa, och det gör de inte alltid när jag skickar dem på föreläsningar, ska du veta. Personalen uppskattade verkligen föreläsningen. Jag tror föreläsningen gav positiv energi och motivation till att arbeta vidare med gott bemötande och positivitet. Självklart tycker jag att fler ska ta del av föreläsningen och växa ytterligare i sin roll.

Cecilia Wollmér
Enhetschef
Previous slide
Next slide
Kompetensdagen 2021

Skapa arbetsglädje och energi på jobbet

Tisdagen den 7 september blev jag inbjuden av Sveriges Kommunikatörer till Kompetensdagen 2021. Där uppdraget var att prata hur man skapar arbetsglädje och energi på jobbet nu när allt har förändrats under Covid. Att hålla energin uppe på jobbet har och är ibland en utmaning och jag Josefine Jönsson var där och delade med mig av mina bästa tips, blev intervjuad av kommunikatören Ann-Sofie “Annsi” Krol, höll i pausgympa för deltagarna samt hade mitt eget chattrum där deltagarna fick ställa frågor och diskutera arbetsmiljö under dagen.

Kompetensdagen 2021
Verksamheter som satsar på hälsa

Verksamheter som satsar på Hälsa

Jag vet som tidigare elitidrottare inom både simning och drakbåtspaddling hur viktigt det är att må bra för att det ska gå bra. Detta var inte bara avgörande inom idrottandet utan även för att jag skulle kunna prestera i skolan och i arbetslivet. För att må bra var det viktigt att först identifiera vilka mina friskfaktorer var och därefter sätta upp en strategi utefter dem för att nå mina mål. Samma strategi arbetar många framgångsrika verksamheter med. När medarbetare och ledare mår bra och känner arbetsglädje, ökar trivseln och produktiviteten. Man känner mer meningsfullhet, presterar bättre och framför allt minskar sjukfrånvaron. För att inspirera fler verksamheter till att satsa på sina medarbetares hälsa och välmående och genomföra en ordentlig hälsosatsning, så kommer jag under några veckors tid intervjua verksamheter som har gjort denna resan, häng med!

En hälsosatsande verksamhet

Västerportskolan en grundskola i Ystad är en av dessa verksamheter som jag under fler år haft möjlighet att arbeta med. De har gjort ett enormt hälsoarbete och får nu skörda frukten av sitt arbete. Med hjälp av en ordentlig arbetsplatsanalys har de identifierat vad de behöver utveckla och investerat i flera hälsofrämjande insatser från flera olika aktörer för att möta deras behov. Bland annat har de utbildat hälsoinspiratörer och skapat ett hälsoteam med både lärare och elever för att skapa delaktighet i förändringsarbetet som görs på skolan. De har investerat i återhämtningsrum som används flitigt av både lärare och elever, en investering som ger möjlighet till både fysisk och psykisk återhämtning. Där kan man koppla av, ta en powernap och ladda batterierna i en rätt så annars livlig miljö som en stor skola faktiskt är.

För att möjliggöra både fysisk aktivitet och miljöombyte berättar Johan Larsson biträdande rektor på skolan att de har lagt in friskvårdstid under arbetstid, där lärare tar promenader eller spelar paddel tillsammans lite då och då. När det kommer till eleverna har de investerat i olika typer av rastaktiviteter anpassade för olika åldrar. Några exempel han ger är möjligheten att spela boll, en trädgårdshörna med massa trädgårdsutrustning att pilla med och en mysig läshörna för de lässugna. De har även startat en skolidrottsförening för att främja rörelse bland barnen som inte är föreningsaktiva.

När jag frågor hur deras gedigna hälsoarbete har påverkat elever och lärare på skolan berättar Johan att nöjdhetsvärdet att jobba på skolan har gått från 67% till 93%. Mätningen visar på mer arbetsglädje, högre effektivitet, och avsaknad av nyrekretering. Eleverna upplever att lärarna är piggare, gladare och mer engagerade. Eleverna tycker det är roligare att gå till skolan och att det är en bättre miljö att vara och studera i.

Målet med den stora hälsosatsningen är att alla ska trivas och må bra på skolan, att få friskare lärare samt få ner sjukskrivningar. Dessutom ska alla känna meningsfullhet i det arbete man gör. Västerportskolan vill att eleverna ska trivas, känna framtidstro, engagemang och meningsfullhet i skolan.

Västerportskolan tar stafettpinnen och visar vägen i en hälsofrämjande satsning, är ni redo att hänga på?